Geen woorden, maar paarden

Geen woorden, maar paarden.

 

Dat is het motto van de Keulseweg waar ik mijn opleiding gevolgd heb. Als vrouw van een echte Ajax-fan had ik altijd wat mixed feelings bij deze oneliner. “Geen woorden, maar daden, leve Feyenoord 1”; als ik Ad op de kast wil krijgen, hoef ik alleen dat te zingen.

 

Toch heeft het motto van de Keulseweg in de afgelopen tijd meer betekenis voor me gekregen.

 

Equine assisted coaching is het coachen van mensen met behulp van paarden. 
In het coachen wil ik je stimuleren om over jezelf en jezelf in relatie tot anderen, na te denken, te reflecteren. Door een ervaring.

 

Als iemand bij me komt voor een coachsessie, vraag ik hem of haar ‘iets’ te gaan doen met een paard. Dat ‘iets’ kan van alles zijn; contact maken, stukje lopen met een paard of een ander soort activiteit. 
Door te gaan doen, wordt er een beroep gedaan op verschillende onderdelen van je ‘zijn’. Niet alleen op het denken, zoals in de meeste coaching gebeurt. Ook, of misschien wel juist, op vaardigheden en het omgaan met alles wat je daarbij ervaart.

 

We zijn gewend te denken en te praten over onze problemen, twijfels, onzekerheden. Waarschijnlijk eerst vooral zelf, in je hoofd. En als je er zelf niet uitkomt, bespreek je het met vrienden of met een coach of hulpverlener. Vaak komt wat we voelen of wat we ervaren minder aan bod. We blijven in ons hoofd.

 

In het contact met de paarden heeft praten niet zoveel zin. Zij reageren vooral op onze lichaamstaal. In de ervaring vinden we vaak nieuwe informatie waar we iets aan hebben en verder mee kunnen.

 

“Ervaren in plaats van ‘praten over’: geen woorden maar paarden.”
Dat is precies wat ik zie gebeuren in het contact met de paarden en wat het zo bijzonder maakt. Het ontstaat gewoon. Dat is wat paarden doen, vooral als ik niet teveel doe.

 

Wil je lezen hoe anderen dat ervaren hebben? Lees dan eens hier .

 

Of misschien nog interessanter: wil je het zelf eens ervaren (in plaats van er over lezen, denken en praten)? Durf jij de uitdaging aan? Van harte welkom!

 

 

No Comments

Post a Comment