Waarom paarden?

In mijn vorige blog schreef ik over mijn manier van werken. Ik ben benieuwd wat het bij je oproept. Als je er vragen of opmerkingen over hebt, vind ik dat leuk om te horen! [stuur een bericht]
 
Coachen kan op zoveel verschillende manieren. Waarom coach ik dan toch met paarden en wat voegen ze toe?
 
Er zijn zoveel mooie redenen om een paard als co-coach te gebruiken. Ik noem er hier een paar.
 
Paarden leven van nature in kuddes. Deze kudde hebben ze nodig om te overleven. Dat komt omdat het prooidieren zijn, er wordt dus op ze gejaagd. Ze hebben de kudde nodig om te overleven. Voor een goed functionerende kudde is het belangrijk dat de paarden weten wat ze aan elkaar hebben. Ieder heeft zijn eigen rol en ze communiceren via lichaamstaal.
Als wij bij het paard zijn, willen ze van nature een kudde met ons vormen, of in ieder geval onderzoeken of dat kan. En dat kan alleen als ze weten of het veilig is bij ons.
Ze willen weten wat ze aan ons hebben. Als er gevaar dreigt, vormen wij dan een kudde en zijn we veilig? Of kan ik niet op je rekenen en is het dus onveilig? Dan zal het paard geneigd zijn (zoveel als mogelijk) voor zichzelf te zorgen. Hiervoor is het belangrijk dat we congruent zijn. Komt  ons voelen, denken en handelen overeen met elkaar? Of voelen we spanning of angst en ‘doen we alsof’ er niets aan de hand is?
 
Doordat ze instinctief de ander zo zorgvuldig scannen/screenen op lichaamstaal en daarop reageren, kunnen we informatie krijgen.
Wat het zo tof maakt is dat het paard compleet in het hier en nu is én er geen oordeel over heeft. Voor het paard is er geen ‘goed of fout’, maar actie en reactie.
 
We kunnen dus gelijk iets anders uit proberen als we een andere reactie van het paard (die vaak voor ‘de ander’ staat) zouden willen. Het paard reageert dan ook anders.
 
Je kunt een paard niet voor de gek houden. Ze lezen geen visitekaartjes, het maakt niet uit welke functie je hebt, hoe oud je bent, welke auto je rijdt. Het maakt zelfs niet uit wat je zegt. Het gaat hen alleen om je lichaamstaal en je intentie. Ze hebben geen dubbele agenda. Ze zien ons en hebben daar geen oordeel over. Er volgt alleen een reactie.
 
Vaak staat in een coachsessie het paard voor ‘de ander’. In ons dagelijks leven komen we onszelf juist vaak tegen in contact met anderen.
 
Het mooie vind ik dat er in het contact tussen mens en paard altijd wat gebeurt. Het is zo bijzonder om daar getuige van te zijn.
 
Vaak worden er pijnpunten geraakt of komen er inzichten. Juist als je aan de slag wil met bepaalde thema’s kan het helpend zijn om een vaker te komen. Je kunt dan naast de bewustwording en de inzichten die je krijgt, ook oefenen met andere oplossingen en ervaren hoe dat voor je is en wat de reactie van het paard daarop is. Vervolgens kun je hiermee in je dagelijks leven ook aan de slag en oefenen. Waar je dan weer tegenaan loopt kun je weer meenemen naar een volgende sessie.
 
 
Nieuwsgierig geworden? Neem contact met me op voor een gratis kennismaking.

No Comments

Post a Comment